miercuri, 3 iunie 2009

Fructe de Sezon (partea a II a)


Dupa cum v-am promis am sa scriu acum despre smochine,nuci verzi,piersici si fructe de padure.

Piersicile

Numele le-a fost dat de europeni care credeau ca provin din Persia.Sunt surse de vitamina C,A,fosfor,magneziu si fibre. In China,piersica era simbolul longetivitatii si nemuririi.La Universitatea Hamburg s-a descoperit ca in coaja de piersica foarte coapta exista cel putin 12 factori de tip enzimatic,ce activeaza unele pipaze(substante ce distrug lipidele) din straturile de grasime si de aici dieta cu piersici.Se pot amesteca cu branza de vaci si stafide,pentro o masa frugala.Prepararea conservelor de iarna din piersici nu are limite pentru gospodine,mai ales ca se gasesc vara din abundenta.

Smochinele

Smochinul este una dintre numeroasele specii din genul Ficus,originar din Asia sud-occidentala.Fructele,de forma conica,sunt clasificate dupa varietati si anotimpuri:albe,regina,negre si de primavara.Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om,inaintea graului,orzului si legumelor,fiind una dintre principalele surse alimentare.Pentru cei mai multi smochinele sunt fructe exotice, si sunt considerate delicatese.Se consuma cel mai mult in forma uscata,dar sunt foarte bune si proaspete, si mai ales in conserve,gemuri,dulceturi,dar si feluri principale.

Nucile verzi

Sunt nucile culese imediat ce se formeaza si nu au inca coaja lemnoasa.Coaja lor verde se foloseste pentru a se extrage coloranti naturali.Se folosesc la prepararea uneia dintre cele mai delicioase dulceti,dar nucile trebuie culese devreme in iunie,inainte de formarea invelisului verde.Se mai folosesc la prepararea lichiorului.Coaja nucilor verzi contine taninuri si acizi organici.Sunt calcule ce arata ca 1kg coaja verde contine 5-8 g vitamina C,adica atat cat se poate extrage din 10kg de lamai.Sunt deosebit de aromate si dau o textura usor crocanta dulcetii.Dulceata de nuci verzi se mananca,in anumite zone,impreuna cu urda,care ofera un contrast placut.

Fructele de padure

Afinele,murele,coacazele negre,coacazele rosii,zmeura,fragutele.Cresc salbatice si sunt fructe parfumate si mici saculeti cu vitamine.Coacazele rosii sunt cunoscute drept fructul "antilene" ideal,cu gustul lor acru puternic si efectul de stimulent digestiv,si drenor extrem de activ. Afinele sunt ca niste margele negre,dar aduna in ele foarte multe vitamine,astfel ca o portie de afine valoreaza cat 3-4 casete de vitamine. Fructele de padure ,izolate sau in amestecuri infinite sunt un regal al coctailurilor,lichiorurilor,dar mai ales al deserturilor.

Bucataria ta !   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP