vineri, 5 iunie 2009

10 pasi pentru un gratar perfect


Tuturor ne place sa mancam in aer liber ,dar cand este foarte cald exista riscul toxiinfectiei alimentare.Asa ca,urmati sfaturile Fionei Hunter si bucurati-va de o masa alfresco.

1.Aveti grija ca gratarul sa fie foarte incins inainte de a incepe - carbunii trebuie sa fie de un rosu incandescent.Daca folositi gratar cu carbuni,faceti focul cu 30-40 minute inainte de a pune carnea.Iar gratarul pe gaz trebuie aprins cu 10-15 minute inainte.

2. Tineti separat carnea gatita de cea cruda pentru a prevenii raspandirea bacteriilor.Folositi vesela si tacamuri separate pentru carnea gatita si cea cruda.Niciodata nu puneti carnea gatita pe o farfurie sau suprafata pe care a fost carne cruda.

3. Pastrati carnea cruda in recipiente sigilate,departe de mancarea gata preparata,ca burgerii sau salatele.

4.Nu puneti carnea cruda pe gratar langa carnea facuta sau aproape facuta.

5.Evitati sa adaugati sosuri sau marinade la carnea gatita,daca acestea au fost folosite la carnea cruda.

6.Luati aminte,carnea gratar poate arata gatita la exterior ,iar la interior poate fi inca cruda.Taiati burgerii , carnatii si carnea de pui pentru a-i verifica inainte de a manca.

7.Niciodata nu va grabiti atunci cand gatiti la gratar.Asigurati-va ca mancarea,in special puiul,este bine gatita.Pentru a verifica daca puiul este gata ingigeti furculita in carne - nu trebuie sa fie nici urma de sange.

8.Nu lasati mancarea la soare.Pastrati-o in bucatarie pana cand gratarul este gata,sau intr-o cutie frigorifica.

9.Luati aminte la igiena de baza.Spalati-va pe maini inainte de a prepara mancarea si de fiecare data cand intrati in contact cu carnea cruda.Cand gatiti in aer liber,puneti la indemana un bol cu apa,sapun si prosop sau niste servetele antibacteriene.

10.Daca raman resturi,aruncati-le sau pastrati-le la frigider

10 super legume/fructe de vara




"Pline de culoare si savoare,fructele si legumele acestui sezon sunt o sursa de energie." Barbara Baker

Piersicile Sunt bogate in vitamina A - esentiala pentro o vedere buna - si o sursa bogata in fibre.Este demonstrat ca piersicile imbunatatesc dispozitia - continutul de triptofan se transforma in serotonina ("hormonul fericirii")

Busuiocul Studiile au demonstrat ca busuiocul are proprietati antibacteriene si ,de asemenea contine o substanta care are efect similar cu medicametele anti-inflamatorii,cum ar fi aspirina si ibuprofenul. Astfel,consumul de busuioc joaca un rol important in ameliorarea afectiunilor inflamatorii,cum ar fii artrita reumatoida.

Afinele Sunt bogate in antioxidanti meniti sa neutralizeze efectul daunator al radicalilor liberi,care duc la instalarea unor boli precum cataracta,glaucomul,afectiuni ale inimii si cancer.La ora actuala se discuta pe tema radicalilor liberi-sunt sau nu sunt daunatori,insa majoritatea alimentelor bogate in antioxidanti contin o sumedenie de nutrienti,astfel ca este bine sa consumam necesarul zilnic.Studiile arata ca afinele imbunatatesc activitatea creierului,invatatul si contin aceiasi compusi gasiti in coacaze,care mentin tractul urinal sanatos. Afinele contin oxalati,substante naturale ce impiedica absorbtia de calciu,asa ca evitati sa le mancati intr-un intrerval de 3 ore de la consumarea unor alimente bogate in calciu(branza,lapte),sau a unor suplimente de calciu.

Ciresele In ultima vreme se manifesta un interes sporit in ceea ce priveste puterea cireselor de a ameliora durerile provocate de artrita sau guta.Studiile arata ca reduc riscul producerii cancerului si al bolilor de inima. Exista studii ce demonstreaza ca ciresele contin cel putin 17 tipuri diferite de antioxidanti.Sunt o sursa bogata in melatonina - un hormon care se implica exclusiv in inducerea senzatiei de somn,asa ca va vor asigura si un somn linistit.

Salata verde O sursa bogata in vitamina C si beta-caroten,care impreuna previn depunerea colesterolului pe peretii arteriali,lucru ce conduce la boli ale inimii si atac de cord. Cu alte cuvinte,salata verde este sanatoasa pentru inima,fibrele sale reducand colesterolul,iar potasiul reducand presiunea arteriala. Interesant este faptul ca,pe masura ce frunzele sunt mai inchise la culoare,ele sunt mai nutritive - Romanine are de cinci ori mai multa vitamina C, iar salata verde proaspata are un continut nutritiv mult mai ridicat decat cea ambalata.


Ardeiul iute Este o sursa excelenta de vitamina C si licopen,in timp ce vitamina B6 si acidul folic continute de ardeiul iute reduc nivelul homocisteinei din corp.Aceasta dauneaza vaselor de sange,prin urmare consumarea ardeiului iute ne protejeaza de infarctul miocardic si atacurile de cord.

Spanacul Este renumit pentru continutul unui grup larg de fitonutrienti cu proprietati anticancerigene.Spanacul contine,de asemenea,vitamina K,care ajuta la fortificarea sistemului osos.In plus,este o sursa de fier,fara grasimi.

Capsunile Sunt o sursa bogata in vitamina C,vitamina K,fibre si compusi anticancerigeni,care incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase sau activeaza sistemul natural de aparare al corpului.Studiile au demonstrat ca o persoana care consuma multe capsuni este de trei ori mai putin expusa cancerului.
Fructele bogate in vitamina C ajuta si la ameliorarea astmului.



Rosiile O sursa bogata in vitamina C,rosiile sunt cunoscute pentru continutul ridicat de licopen,un carotenoid care ajuta la combatarea cancerului de san,colorectal,endometrial,la plamani si prostata.Contin si biotina,coenzima necesara pentru desfasurarea naturala a proceselor energetice,responsabile pentru pielea stralucitoare.


Pepenele rosu Este cea mai delicioasa metoda de a potoli setea intr-o zii torida de vara,caci contine 95% apa.Continutul de magneziu imbunatateste dispozitia,ajuta la buna functionare a plamanilor,caci este bine stiut faptul ca alimentele bogate in magneziu sunt bune in ameliorarea astmului.Puteti praji semintele pentru o gustare delicioasa.

joi, 4 iunie 2009

Bauturi perfecte pentru zile toride de vara


Sa ramanem tot la venirea caldurii si incep sa va scriu niste bauturi senzationalea.

Pomegranate fizz(preferata mea)

Sucul de rodie se gaseste in supermarketuri,iar afinele se adauga optional,pentru un plus de aroma.

1 Portie

Intr-un pahar,pe jumatate plin cu cuburi de gheata,se toarna suc de rodii,suc si coaja de portocala.Se garniseste cu afinde,daca aveti la indemana.
Pentru un gust intepator se adauga un shot de gin.


Ginger cooler

Aceasta minunata bautura light are o aroma usor condimentata.

1 portie

Intr-un pahar se pun 1/3 cuburi de gheata si bere de ghimbirr.Se serveste cu felii de lime. Pentru un gust intepator se adauga un shot de vodka.





Fruity sparkler

Puteti gasi coulis de fructe la borcan sau sub forma de conserva.

1 portie

Se toarna 1cm de coulis de fructe sau suc natural de fructe intr-o cana cilindirica,apoi se adauga cateva cuburi de gheata si se completeaza cu apa minerala.
Pentru un gust intepator se inlocuieste apa minerala cu vin spumant



Watermelon crush

Foarte racoritor - potoleste setea intr-o clipita

4 portii

Se feliaza 1/2 de pepene rosu,se scot samburii si se stoarce zeama.Se toarna in pahare cilindrice si se adauga putin elderflower sau sirop de coacaze negre. Se completeaza cu apa minerala si cuburi de gheata.
Pentru un gust intepator se reduce cantitatea de apa minerala si se adauga 3-4 shot-uri de Campari.


Strawberry cup

Gusta vara intr-un pahar-cu fructe si menta

2 Portii

Se amesteca 1 lingurita de zahar cu zeama unei lamai.Se umplu pe jumatate 2 pahare cu cuburi de gheata,se adauga zeama de la lamaie si limonada.Apoi se adauga capsuni feliate,o felie de lamaie si frunze de menta.
Pentru un gust intepator se adauga un shot de Pimm's

miercuri, 3 iunie 2009

Inghetata


Na ca am ajuns putin si pe la inghetata. Cui nu ii place o inghetata facuta in casa?...

Syllabubs cu daiquiri de capsuni
Timp de preparare: 15 minute,4 portii

Folositi rom alb pentru adevaratul gust daiquiri,dar vinul alb poate fi de asemenea o alegere buna

450g capsuni,taiate in 4
6 linguri rom sau vin alb
50g zahar pudra
300 ml smantana nedegresata
2 lamai verzi
capsunile injumatatite si coaja de lamaie rasa pentru decorare

1. Se asaza capsunile intr-un bol cu 3 linguri rom/vin si o lingura de zahar pudra.Zdrobiti putin cu o furculita,apoi asezati deoparte.
2.Se toarna smantana intr-un bol mare,se adauga coaja de lamaie si sucul de la o lamaie.Se adauga romul/vinul si zaharul ramas.Amestecati cu un tel electric(sau manual) pana cand incepe sa se ingroase
3.Se taie coaja de la doua lamai in fasii foarte subtiri pentru decorare.Se taie apoi lamaia in doua si se freaca marginea celor 4 cupe de servit cu ea.Se da marginea cupei prin zahar pudra.Se imparte cantitatea de capsuni la 4 si se asaza peste crema de smantana si rom/vin. Se decoreaza fiecare pahar cu cate o jumatate de lamaie si fasiile subtiri de coaja de lamaie.



Inghetata de lavanda
Timp preparare:30 minute,plus racire 8 ore sau peste noapte, 3 portii.

8 oua
700g smantana
150g unt
6 linguri de zahar tos cu varf
2 linguri de flori de lavanda
un strop de lamaie

1.Intr-o cratita de mici dimensiuni,se topeste untul.La untul fierbinte se adauga lavanda,se ia de pe foc,se acopera si se asaza la racit in frigider(florile de lavanda se vor depune pe fundul si la suprafata vasului,lasand untul aromat la mijloc).Intre timp se separa ouale, se asaza galbenusurile si albusurile pana cand se obtine o spuma foarte aerata.
2.Se scoate din frigider infuzia de lavanda si se alege untul fara flori.Se bat galbenusurile cu 2 linguri de zahar si cu untul cules(este important sa fie moale,dar rece).Se asaza deoparte.Se bate smantana cu 4 linguri de zahar pentru frisca.Se adauga albusul si galbenusul precum si lamaia.
3.Se asaza intr-o cratita compozitia cam de 2 degete si se da la racit pentru 8 ore sau peste noapte.Pentru decorare presarati putine flori de lavanda peste inghetata.


Fructe de Sezon (partea a II a)


Dupa cum v-am promis am sa scriu acum despre smochine,nuci verzi,piersici si fructe de padure.

Piersicile

Numele le-a fost dat de europeni care credeau ca provin din Persia.Sunt surse de vitamina C,A,fosfor,magneziu si fibre. In China,piersica era simbolul longetivitatii si nemuririi.La Universitatea Hamburg s-a descoperit ca in coaja de piersica foarte coapta exista cel putin 12 factori de tip enzimatic,ce activeaza unele pipaze(substante ce distrug lipidele) din straturile de grasime si de aici dieta cu piersici.Se pot amesteca cu branza de vaci si stafide,pentro o masa frugala.Prepararea conservelor de iarna din piersici nu are limite pentru gospodine,mai ales ca se gasesc vara din abundenta.

Smochinele

Smochinul este una dintre numeroasele specii din genul Ficus,originar din Asia sud-occidentala.Fructele,de forma conica,sunt clasificate dupa varietati si anotimpuri:albe,regina,negre si de primavara.Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om,inaintea graului,orzului si legumelor,fiind una dintre principalele surse alimentare.Pentru cei mai multi smochinele sunt fructe exotice, si sunt considerate delicatese.Se consuma cel mai mult in forma uscata,dar sunt foarte bune si proaspete, si mai ales in conserve,gemuri,dulceturi,dar si feluri principale.

Nucile verzi

Sunt nucile culese imediat ce se formeaza si nu au inca coaja lemnoasa.Coaja lor verde se foloseste pentru a se extrage coloranti naturali.Se folosesc la prepararea uneia dintre cele mai delicioase dulceti,dar nucile trebuie culese devreme in iunie,inainte de formarea invelisului verde.Se mai folosesc la prepararea lichiorului.Coaja nucilor verzi contine taninuri si acizi organici.Sunt calcule ce arata ca 1kg coaja verde contine 5-8 g vitamina C,adica atat cat se poate extrage din 10kg de lamai.Sunt deosebit de aromate si dau o textura usor crocanta dulcetii.Dulceata de nuci verzi se mananca,in anumite zone,impreuna cu urda,care ofera un contrast placut.

Fructele de padure

Afinele,murele,coacazele negre,coacazele rosii,zmeura,fragutele.Cresc salbatice si sunt fructe parfumate si mici saculeti cu vitamine.Coacazele rosii sunt cunoscute drept fructul "antilene" ideal,cu gustul lor acru puternic si efectul de stimulent digestiv,si drenor extrem de activ. Afinele sunt ca niste margele negre,dar aduna in ele foarte multe vitamine,astfel ca o portie de afine valoreaza cat 3-4 casete de vitamine. Fructele de padure ,izolate sau in amestecuri infinite sunt un regal al coctailurilor,lichiorurilor,dar mai ales al deserturilor.

marți, 2 iunie 2009

Granita

Ca tot vine vara hai sa va spun cum sa faceti o granita home made .. :) Din motive necunoscute de mine nu pot pune poze. Imi pare rau ,voi pune mai tarziu poate am noroc.

Se elibereaza un raft al congelatorului si se introduce o tava pentru a se raci. Se prepara compozitia,se lasa la racit,se toarna in tava si se acopera cu folie de plastic. Se lasa la congelator pana ingheata pe margini. Se foloseste o furculita pentru a sparge gheata in cristale mai mici. Tava se introduce din nou la congelator, iar procesul se repeta la fiecare jumatate de ora(cel putin de trei ori),pana ce granita este complet congelata si are textura zapezii.
Pentru o metoda mai rapida: se toarna lichidul intr-un suport pentru cuburi de gheata,se congeleaza,apoi se mixeaza cuburile de gheata cu ajutorul unu blender, chiar inainte de servire. Va avea o textura mai moale,insa va fi la fel de delicioasa.



Granita cu vin
Timp de preparare: 40 minute, 12 portii

Ne trebuie: 1 legatura de menta
175g zahar
450ml de vin rosu
piersici feliate,la servire

Se preseaza frunzele de menta cu partea neascutita a unui cutit si se pun intr-un bol impreuna cu zaharul. Peste ele se toarna 150ml de apa fierbinte si se amesteca pana cand zaharul se dizolva complet,apoi se lasa la racit.Se strecoara lichidul in alt bol,presand menta pentru a-si lasa cat mai multa aroma,apoi se adauga vinul si se congeleaza. Se serveste cu felii de piersica.


Fiecare portie contine : 167 kcal,fara proteine,31g carbohidrati,fara grasimi,fara grasimi saturate,fara fibre,31g zahar.


Lemon & lime crush

Aceasta granita este delicios de racoritoare servita simplu sau cu fructe de padure.Lemongrass-ul are misiunea de a-i adauga o nota florala.

6 lamai
6 lime
1 tulpina lemongrass
4 frunze lime (optional)
250g zahar

Se rade coaja a 2 lamai si 2 lime,se storc fructele ,iar cojile taiate in jumate se pastreaza pentru a servi granita. Intr-un bol se amesteca zeama ,coaja,lemongrass-ul,frunzele de lime(optional) si zaharul,apoi peste ele se toarna 500 ml de apa fierbinte. Se amesteca bine pana se dizolva zaharul,apoi se lasa la racit si infuzat.Se strecoara siropul,se toarna intr-o tava si se congeleaza dupa cum am mentionat mai sus.Se pun cojile de lamaie si lime la congelator,apoi se umplu cu granita la servire




Granita cu capsuni sau fructe de padure


Iata ce poti face cu fructele de padure sau capsunile cand le gasesti la promotie in supermarket.

750g capsuni/fructe de padure
140g zahar
zeama unei lamai

Se curata capsunile de seminte si se taie in bucati,apoi se amesteca cu zaharul si zeama de lamaie intr-un bol.Peste ele se toarna 300 ml de apa fiarta si se lasa la macerat pana se racesc,apoi se mixeaza intr-un blender pana ce compozitia devine fina.Se trece piureul printr-o sita,apoi se toarna intr-o tava si se congeleaza.


Fructe de Sezon


So.... azi mi-am propus sa va spun cate ceva despre niste fructe de sezon.


Pepenele Galben

Pepenele este originar din Persia(Iran) si s-a raspandit spre vest abia in Evul Mediu. Se coace vara ,are gust dulce,usor parfumat. Se consuma pulpa aromata.Este de diferite culori:galben,verde,roz sau culori intermediare.Exista si asa-numitii pepeni-banana care au ondulatii ce ii fac sa semene cu dovleacul.Se consuma de preferinta proaspat.Cel mai bine se pune in valoare in deserturi,dulciuri,sau ca ingredient pentru inghetata. Iar in Turcia,pur si simplu nu exista masa fara pepene galben ca aperitiv.Are efect racoritor,actiune reglatoare asupra apetitului,precum si efecte vitalizante puternice .




Pepenele Rosu


Contine multa apa (92%) si doar 8% zaharuri naturale.Cu alte cuvinte,este delicios,tentant si...permis pentru ca nu ingrasa.Se consuma proaspat,dar se foloseste si la gemuri,dulceturi si deserturi.Eu l-am mancat si in salate,in amestec cu legume si branza feta sau masline. Contine vitamina C si este bogat in fibre solubile in apa,astfel reduce nivelul misteriosului colesterol. In plus,curata rinichii si intregul organism de toxine.



Caisele

Caisii, ca si piersicii,au fost cultivati acum cca. 3000 ani,pe coastele montane din China.Caisele,parfumate,rotunde,sunt galbene sau portocalii si contin saruri minerale bogate si variate, si sunt pline de vitamine. Caisele intaresc sistemul imunitar si au un continut foarte mare de vitamina A. Din samburii de caise se prepara un ulei ce inlocuieste uleiul de migdale in alimentatie si industrie.




Nectarinele

Surorile mai putin pufoase ale piersicilor,au un gust dulce,aromat,fiind fructe zemoase si deosebit de gustoase. Istoria nectarinei este neclara,primele intregistrari despre acest fruct vin din Anglia,prin 1616,dar este clar ca ea susese deja creata ca varianta aparte de piersic in Asia Centrala mult mai devreme.Ele sunt o sursa bogata in vitamina C si A. Ca sortiment aparte de piersica,sunt bogate in fibre si sunt,datorita lipsei de puf,mai usor de consumat ca atare. Ca si din caise si piersici, din nectarine se prepara torturi si prajituri delicioase.


Va urma si o parte a II a in care voi spune cate ceva despre piersici,nuci verzi,smochine si fructe de padure!

luni, 1 iunie 2009

Observatii nutritionale!


Majoritatea retetelor sunt analizate din punct de vedere al valorii nutritionale,fara ingriedente optionale sau sugestii de servire

Aportul caloric recomandat pentru femei,2000;pentru barbati,2500

Proteine,carbohidrati si grasimi : Pentru femei este de 70g(cel mult 20g grasimi saturate);
95g pentru barbati(cel mult 30g grasimi saturate.

Fibre: Raport recomandat 18g pe zi.

Adaos de zahar : 50 g pentru femei ; 70g pentru barbati

Adaos de sare : Maxim 6g pentru adulti si pentru copii cu varste intre 11 si 14 ani;5g pentru copii intre 7 si 10 ani;2g pentru copii de 1-3 ani(5g = 1 lingurita)

Oua: Femeile gravide,femeile mai in varsta,bebelusii si copiii mici,la fel si persoanele care nu se simt bine in general ar trebui sa evite consumul de oua crude sau partial gatite.

Dupa o pauza lunga....


Dupa aproape un an mi-am reactivat blogul si voi incerca sa va mai scriu retete pe care sper sa le mancati cu pofta!! 

So... to be continued!!

Ahhh era sa uit ... La multi ani copilasi!!! 

Bucataria ta !   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP