marți, 2 iunie 2009

Fructe de Sezon


So.... azi mi-am propus sa va spun cate ceva despre niste fructe de sezon.


Pepenele Galben

Pepenele este originar din Persia(Iran) si s-a raspandit spre vest abia in Evul Mediu. Se coace vara ,are gust dulce,usor parfumat. Se consuma pulpa aromata.Este de diferite culori:galben,verde,roz sau culori intermediare.Exista si asa-numitii pepeni-banana care au ondulatii ce ii fac sa semene cu dovleacul.Se consuma de preferinta proaspat.Cel mai bine se pune in valoare in deserturi,dulciuri,sau ca ingredient pentru inghetata. Iar in Turcia,pur si simplu nu exista masa fara pepene galben ca aperitiv.Are efect racoritor,actiune reglatoare asupra apetitului,precum si efecte vitalizante puternice .




Pepenele Rosu


Contine multa apa (92%) si doar 8% zaharuri naturale.Cu alte cuvinte,este delicios,tentant si...permis pentru ca nu ingrasa.Se consuma proaspat,dar se foloseste si la gemuri,dulceturi si deserturi.Eu l-am mancat si in salate,in amestec cu legume si branza feta sau masline. Contine vitamina C si este bogat in fibre solubile in apa,astfel reduce nivelul misteriosului colesterol. In plus,curata rinichii si intregul organism de toxine.



Caisele

Caisii, ca si piersicii,au fost cultivati acum cca. 3000 ani,pe coastele montane din China.Caisele,parfumate,rotunde,sunt galbene sau portocalii si contin saruri minerale bogate si variate, si sunt pline de vitamine. Caisele intaresc sistemul imunitar si au un continut foarte mare de vitamina A. Din samburii de caise se prepara un ulei ce inlocuieste uleiul de migdale in alimentatie si industrie.




Nectarinele

Surorile mai putin pufoase ale piersicilor,au un gust dulce,aromat,fiind fructe zemoase si deosebit de gustoase. Istoria nectarinei este neclara,primele intregistrari despre acest fruct vin din Anglia,prin 1616,dar este clar ca ea susese deja creata ca varianta aparte de piersic in Asia Centrala mult mai devreme.Ele sunt o sursa bogata in vitamina C si A. Ca sortiment aparte de piersica,sunt bogate in fibre si sunt,datorita lipsei de puf,mai usor de consumat ca atare. Ca si din caise si piersici, din nectarine se prepara torturi si prajituri delicioase.


Va urma si o parte a II a in care voi spune cate ceva despre piersici,nuci verzi,smochine si fructe de padure!

Bucataria ta !   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP