Sarbatorile pascale
In perioada sarbatorilor m-am gandit ,dragi prieteni, sa va scriu niste retete specifice.
Drob de miel. Ingrediente : 300g ficat miel
500g plaman miel
200g ceapa
170ml ulei floarea-soarelui
prapore de miel 1 bucata
40g faina
3 oua
verdeata
cimbru
piper si sare
Ficatul si plamanii de miel se spala si se fierb in apa cu sare.Se lasa sa se raceasca si se trec de doua ori prin masina de tocat. Ceapa se toaca marunt,se caleste in ulei,se adauga maruntaiele si se prajesc,amestecandu-se tot timpul cu o paleta. Se lasa sa se raceasca, se adauga cimbrul pisat,verdeata tocata ,2 oua,piper si sare si se amesteca. Se umple praporele cu aceasta compozitie,i se da forma rotunda,se trece prin faina si ou batut,se aseaza intr-o tava cu ulei,se da la cuptor si se frige la un foc potrivit. In loc de prapor se poate folosi o foaie de coca. Drobul se mananca cu garnitura de legume si salata.
Miel la cuptor. Ingrediente : 1 bucata carne de miel,aprox 2,5 kg
2 linguri rozmarin proaspat,taiat sau 2 linguri rozmarin uscat si pisat coaja de lamaie,rasa
1 lingura piper negru macinat
1/2 lingurita cimbru uscat,pisat
1/4 lingurita de condimente
2 catei mari de usturoi,pisat
Combinati plantele aromatice si frecati cu acest amestec toata carnea de miel.Puneti la frigider intre 2 si 12 ore. Apoi puneti friptura la 500 grade timp de 10 minute.reduceti focul la 350 grade. Udati cu zeama proprie de 2-3 ori cand coaceti. Mentineti la cuptor timp de 2 ore.
Cozonac cu fructe. Ingrediente: 5 oua
250g faina
200g unt
200g zahar
50g stafide
50g alune si nuci
1 ananas
1 zahar vanilat
1 praf de copt
1 lingurita sare
fulgi de migdale
Frecam galbenusurile cu 100g zahar,zaharul vanilat si sarea,apoi adaugam untul moale si omogenizam. Batem albusurile spuma tare,adaugam 100 g zahar si continuam.Punem in spuma de albusuri stafidele,nuca si alunele taiate. Turnam compozitia peste galbenusuri,amestecam si adaugam faina impreuna cu praful de copt.Ungem 2 tavi de cozonac cu unt si le tapetam cu faina.
Curatam coaja ananasului si il taiem bucatele. Turnam un strat de aluat ,asezam cateva bucati de ananas si restul de aluat. Deasupra presaram fulgi de migdale. Coacem la foc puternic timp de 45 minute.
Cozonac. Ingrediente: 8 galbenusuri ,plus 1 galbenus pentru uns cozonacii
1 kg faina
600ml lapte
50ml ulei floarea-soarelui
200 g unt topit
200g zahar
2 plicuri zahar vanilat
50g stafide
1 lingurita sare
Amestecam 100g faina cu 200 ml lapte fierbinte.Avem grija sa nu aiba cocoloase.Omogenizam bine drojdia cu 1 lingurita de zahar si o amestecam cu aluatul racit.Lasam aluatul intr-un loc cald pentru a creste(trebuie sa avem grija sa nu fie langa o sursa puternica de caldura atunci cand cresc,pentru ca se pot opari.) Frecam galbenusurile cu sare.Punem zaharul,zaharul vanilat si 100g unt topit.Le adaugam peste aluatul cu drojdie,acumcrescut si amestecam bine.Turnam laptele ramas si amestecam.Adaugam faina ramasa(900g) si untul (100g).Amestecam intai cu lingura de lemn,dupa care framantam energic ,cu mana ,15 minute.Lasam aluatul sa creasca 20 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Ungem cu ulei 4 tavi de cozonac.Impartim aluatul in 4 parti Intindem fiecare bucata de aluat,presaram stafide si o rulam. Asezam cozonacii in tavi si ii ungem cu galbenus batut.Lasam cozonacii inca 10 minute in tava,dupa care ii coacem la foc moderat timp de 60 minute.
Pasca. Ingrediente: Aluat: 4 oua
500 g faina
300ml lapte
100g zahar
100g unt
30ml ulei floarea-soarelui
30g drojdie
coaja si zeama de la o lamaie
1 lingurita sare
1 plic zahar vanilat
Crema: 750g branza de vaci
100g unt,plus unt pentru uns
200ml smantana
50g gris
30g faina
200g zahar
50g stafide
1 lingurita sare
Aluatul:
Intr-un castron punem 50g faina.Turnam peste ea 100ml lapte fierbinte si amestecam foarte bine.Lasam sa se raceasca. Lichefiem drojdia cu o lingurita de zahar si o turnam peste aluatul care s-a racit.Lasam acest amestec la cald timp de 15 minute,pentru a creste. Separat,frecam galbenusurile cu sare.Adaugam zaharul,coaja si sucul de lamaie,zaharul vanilat,uleiul si untul topit. Amestecam usor si le punem peste aluatul cu drojdie.Adaugam laptele apoi faina ramasa.Pentru inceput amestecam usor,dupa care framantam energic 15 minute. Lasam aluatul sa creasca la cald,15 minute. Ungem o tava rotunda cu unt si asezam un strat de 2cm de aluat.Rulam 4 suluri pe care le asezam pe peretii tavii formand un cuib in care vom pune crema.Turnam crema si o nivelam cu o spatula.
Crema: Amestecam branza cu untul moale,smantana,sarea,grisul,faina si stafidele. Batem albusurile spuma tare si adaugam zaharul. Le amestecam cu branza.Cu aceasta crema umplem cuibul din aluat.
0 comments:
Trimiteți un comentariu