marți, 8 aprilie 2008

Sosuri part 1

Tot am scris eu mancaruri...hai sa va dau si niste retete de sos-uri delicioase!!
Sos Alex : avem nevoie de : 10 catei usturoi (5 taiati marunti,5 pisati)
3 linguri smantana
300 g iaurt
1 lamaie
sare,piper negru,piper alb,rozmarin,praf de usturoi,vegeta
hrean (optional)
ardei iute macinat (1-2 ardei mici macinati)(optional)
2 lingurite ulei de masline extravirgin

Luam catei de usturoi(taiati si cei pisati) ii aruncam intr-un castron destul de incapator,adaugam sare , piper negru,piper alb(dupa gust) si amestecam de cateva ori . Adaugam zeama de la jumatate de lamaie + smantana si iaurtul si amestecam bine pana se face un sos mai gros . Adaugam 1-2 lingurite hrean peste sos + ardeii macinati ( optional) .

Acest sos merge excelent cu: Aripioare,pulpe de pui,piept de pui la gratar,ceafa la gratar,carnaciori ,snitele de pui cu pesmet ..... Sper sa va placa sosu meu :D

SOS DE BOIA CU MAIONEZA. Combinati o cana de maioneza cu 1/4 cana boia de ardei iute, 1/2 lingura ceapa taiata marunt, 1 lingura ardei gras taiat marunt, 1/8 cana condimente si 1 ou fiert tare si taiat cuburi. Amestecati bine. Daca este prea gros sosul ,adaugati putina supa.


SOS DE BRANZA. Amestecati o cana smantana acrisoara,120 g branza, 1/4 lingurita sos Worcestershire ,1/4 lingurita praf de usturoi si 1/2 lingurita suc de lamaie.

SOS FRANTUZESC. Amestecati 1/2 cana ulei de masline cu 1/4 cana otet de vin rosu, 1 lingurita usturoi taiat marunt si un praf de piper.

SOS VINAIGRETTE. Amestecati 1 lingura ceapa verde taiata marunt cu 1/2 cana ulei de masline, 3 linguri de otet de vin si 1 lingura mustar Dijon.

SOS DE AVOCADO. Taiati felii un avocado copt. Bateti-l cu 1/4 cana suc de lamaie ,1/4 lingurita zahar si 1 lingurita usturoi pisat(sau praf de usturoi),pana se omogenizeaza.

SOS DE BANANE. Pasati o banana rascoapta. Amestecati cu 1/2 cana suc de ananas,1/2 ulei de masline si 1 lingura suc de lamaie,pana se omogenizeaza.

SOS ALB. Adaugati 11/2 linguri faina la 11/2 linguri de unt topit si amestecati.Apoi adaugati 1 cana lapte putin cate putin,amestecand mereu ca sa nu apara cocoloase. Continuati sa amestecati pe foc,pana incepe sa fiarba,apoi dati focul foarte mic si fierbeti 5-10 minute.

SOS DE BRANZA. Puneti o cana branza rasa(preferat parmezan,daca nu orice fel de branza) si 1/4 lingurita praf de mustar la sosul alb de mai sus!.

SOS ALB AROMAT. Puneti 1 lingura suc de lamaie si plante aromatice macinate in sosul alb si amestecati.

Bucataria ta !   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP